Σήμερα είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στο Λιτόχωρο και να ενημερωθώ από την Διεύθυνση και το προσωπικό για τα θέματα αρμοδιότητας τους.
Ο εν λόγω Εθνικός Δρυμός και στολίδι της Πιερίας μας, είναι ο πρώτος που θεσμοθετήθηκε με ΒΔ το 1938, με σκοπό την προστασία της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας, των γεωμορφολογικών σχηματισμών, του υπεδάφους, των νερών, των διαφορών του κλίματος και γενικά του φυσικού περιβάλλοντος.
Ο ευλογημένος αυτός παγκόσμιος προορισμός χιλιάδων τουριστών, έχει χαρακτηριστεί από το 1981 ως Απόθεμα της Βιόσφαιρας της UNESCO (MAB) και έχει συμπεριληφθεί στο Δίκτυο NATURA 2000, ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης και Ειδική Ζώνη Προστασίας για την Ορνιθοπανίδα, ενώ τμήματα του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου έχουν χαρακτηριστεί ως Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους.
Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου λειτουργεί με έδρα το Λιτόχωρο ύστερα και από την ενσωμάτωση της στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.
Στο πλαίσιο διαχείρισης του προστατευτέου αντικειμένου της περιοχής ευθύνης του, η Μονάδα Διαχείρισης πραγματοποιεί δράσεις που στοχεύουν στη συλλογή, ταξινόμηση και επεξεργασία περιβαλλοντικών στοιχείων και δεδομένων.
Ειδικότερα, υλοποιείται πρόγραμμα παρακολούθησης τύπων οικοτόπων, ειδών χλωρίδας, ορνιθοπανίδας, θηλαστικών, αμφιβίων/ερπετών και ασπονδύλων, με έμφαση σε προστατευόμενα είδη Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ενδιαφέροντος και άλλα σημαντικά είδη (π.χ. τοπικά ενδημικά, απειλούμενα, κτλ).
Τα δεδομένα που συλλέγονται αξιοποιούνται στο πλαίσιο εθνικών αναφορών, προς την εκπλήρωση ευρωπαϊκών υποχρεώσεων για την αξιολόγηση της κατάστασης διατήρησης των ειδών, καθώς και για την πρόταση και λήψη μέτρων διαχείρισης σε τοπικό επίπεδο.
Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με την προστασία και διατήρηση του οικοσυστήματος της Προστατευόμενης Περιοχής, η Μονάδα Διαχείρισης εκπονεί δράσεις που αφορούν:
– Στην ενημέρωση των επισκεπτών του Κέντρου Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και των διερχόμενων από τα Φυλάκια Υποδοχής Επισκεπτών,
– Σε ξεναγήσεις μαθητών και ενηλίκων,
– Καθώς στη διοργάνωση και συμμετοχή σε εκδηλώσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης, ημερίδες, σεμινάρια και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Ακόμη η Μονάδα Διαχείρισης ασκεί δράσεις επόπτευσης και φύλαξης του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, με σκοπό τη διαφύλαξη των βιοτικών και αβιοτικών παραμέτρων και πόρων του.
Στα πλαίσια της αναμενόμενης ένταξης του Ολύμπου στην λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO, γίνεται ξεκάθαρο ότι η Πιερία μας μπορεί να αποκτήσει προβολή παγκόσμιας εμβέλειας με θετικές κοινωνικές και αναπτυξιακές προοπτικές. Όλοι οι τοπικοί φορείς μπορούν και οφείλουν να συνδράμουν σε αυτή την κατεύθυνση με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.